• Reprezentačný ples Gymnázia

          • Združenie rodičov a priateľov Gymnázia v Nových Zámkoch Vás srdečne pozýva na 14. reprezentačný ples, ktorý sa uskutoční 31. januára 2020 o 19:00 hod. v Cisársko-kráľovskej Jazdiarni v Nových Zámkoch. Vstupné je 39€ (v cene je prípitok, 2x večera, víno, nealko, občerstvenie, hudobná produkcia).

            Predaj lístkov zabezpečuje p. profesorka Turanová od 13. novembra 2019. Otázky ohľadne predaja lístkov Vám radi zodpovieme na tel. č. 0903906108. Vo veci príspevkov do tomboly kontaktujte p. zástupcu Kovácsa, tel. č. 0950751193.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Naši mladí prekladatelia Barbara, Natália a Jozef opäť medzi najlepšími

          • V piatok 8. 11. 2019 sa v priestoroch Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Mladý prekladateľ, na ktoré pozvali najlepších prekladateľov zo všetkých jazykových sekcií.
            Súťaž je určená študentom stredných škôl a gymnázií, ktorí si chcú vyskúšať prácu prekladateľa a zároveň si konfrontovať svoje jazykové schopnosti a prekladateľské zručnosti so študentmi z iných škôl. Tento rok sa opäť zapojili študenti Nitrianskeho, Trnavského a Trenčianskeho kraja.
            Siedmy ročník ponúkol súťaž v preklade v siedmich kategóriách: preklad titulkov z jazyka anglického do jazyka slovenského, preklad textu z ruštiny, francúzštiny, španielčiny, nemčiny, angličtiny. Novinkou bola kategória strojového prekladu.
            Spolu 400 prekladov až zo 44 stredných škôl a gymnázií.
            Našou najúspešnejšou prekladateľkou bola talentovaná Barbara Varová z 2.A, ktorá prekladala z troch jazykov – anglického, ruského a nemeckého. Na stupni víťazov stále dvakrát – získala 3. miesto v preklade z nemeckého jazyka a takisto 3. miesto v preklade z ruského jazyka.
            Potešili nás aj dvaja ďalší študenti, ktorí získali cenu poroty, ktorú im odovzdala veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku, J. E. Hilda O´Rian. Sú to Natália Ďurišová z kvinty a, ktorá patrila medzi najmladšie prekladateľky a Jozef Bilko zo 4.B, ktorý robil tri preklady z anglického jazyka.
            Pochvala patrí aj ostatným mladým prekladateľom, ktorí sa síce tento rok neumiestnili, ale budúci školský rok to môžu skúsiť opäť.
            Slávnostné podujatie otvorila dekanka Filozofickej fakulty UKF doc. PhDr. Jarmila Maximová, PhD., a vedúca Katedry translatológie FF UKF Mgr. Emília Perez, PhD. Slávnostný ráz podujatia znásobila návšteva vzácneho hosťa – J. E. Hildegard Ó Riain, veľvyslankyne Írska na Slovensku.
            Organizátorky súťaže sa rozhodli, že írsku kultúru priblížia aj Mladým prekladateľom. Študenti v kategórii preklad textu z anglického jazyka do slovenského prekladali írsku poviedku a v kategórii strojový preklad prekladali online informácie Veľvyslanectva o reáliách a dejinách Írska. J. E. Hildegard Ó Riain vo svojom slávnostnom prejave zdôraznila dôležitosť jazykov. Ako diplomatka hovorí štyrmi jazykmi. Všetkým najlepším mladým prekladateľom v auditóriu vyjadrila svoj obdiv a uznanie a víťazom v kategórii preklad textu z anglického jazyka do slovenského osobne odovzdala ceny a diplomy. Poviedku do súťaže vybrala pani veľvyslankyňa – patrí k jej najobľúbenejším a živo opisuje vidiecky život v Írsku.
            Našim študentom aj ich pedagógom a konzultantom blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 20. 11. 2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnilo takmer 70 študentov v šiestich kategóriách. Najlepší z nich budú školu reprezentovať na okresných kolách súťaže, ktoré sa uskutočnia v januári.

            V kategórii 1A, príma-sekunda, zvíťazila Ema Pisztonová z prímy A, na 2. mieste sa umiestnila Kaya Furmánková zo sekundy A a na treťom mieste Jakub Guľaš z prímy A.

            V kategórii 1B, tercia-kvarta, sa na prvom mieste umiestnil Matúš Výrostko z tercie A, na druhom mieste Ema Omastová a na treťom mieste Alina Tyshchuk obe z kvarty A.

            V kategórii 2A – 1.a 2. ročník, kvinta-sexta, zvíťazila Barbara Varová z 2. A, na druhom mieste bola Hana Svetlíková zo sexty A a na treťom mieste Vivien Rózsová tiež z 2. A.

            V kategórii 2B, 3. a 4.ročník, septima a oktáva, zvíťazila Johanna Vrzáková z 3. C, na druhom mieste skončil Dušan Havlík z 3. A a na treťom mieste Laura Alexandra Vadkerti zo septimy A.

            V najvyššej kategórii 2C1 zvíťazil Theodor Horváth z oktávy A, na druhom mieste bol Michal Ciprich zo 4. B a na treťom mieste Samuel Greguš tiež zo 4. B.

            Medzi anglofónnymi študentmi v kategórii 2C2 zvíťazil Nikolas Kršák z 3. B, na druhom mieste bola Tamara Fellnerová z 2. B a na treťom mieste Jessica Pavličeková z 1. B.

            Ceny víťazom, ktoré venovalo ZRPG, odovzdal riaditeľ školy Milan Holota, ktorý zdôraznil význam takýchto súťaží a ocenil snahu a výsledky všetkých žiakov, ktorí sa do súťaže zapojili.

            Všetkým súťažiacim a ich vyučujúcim ďakujeme, víťazom blahoželáme a držíme im palce v okresných kolách.

          • Septima A – najlepšia z najlepších na Dni finančného spotrebiteľa v Národnej banke Slovenska

          • Dňa 24. októbra 2019 sa v Národnej banke Slovenska konalo finále tried v rámci Dní finančného spotrebiteľa. Po absolvovaní online kvízu finančnej gramotnosti sa do finále dostali 4 najlepšie triedy zo Slovenska – Bilingválne gymnázium Sučany, Gymnázium Metodova Bratislava, Gymnázium J. A. Raymana Prešov a Gymnázium Nové Zámky.

            Celkovo sa do online kvízu finančnej gramotnosti zapojilo 258 tried a kvíz vyplnilo 5107 žiakov. Zo septimy A kvíz vyplnilo všetkých 19 žiakov. V triede súťažil každý žiak samostatne, ale zároveň sa jeho dosiahnuté body započítavali do hodnotenia celej triedy. Kritériom úspešnosti bol získaný priemerný počet bodov v kvíze za celú triedu. Každý žiak riešil jedinečnú kombináciu otázok a odpovedí. Po zodpovedaní každej otázky si žiak mohol prečítať aj vysvetlenie správnej odpovede.

            Do online kvízu sme sa zapojili 17. septembra a mali sme radosť z toho, že každý z nás úlohy v kvíze úspešne zvládol. Naša radosť sa zdvojnásobila, keď sme sa koncom septembra dozvedeli, že sme postúpili do záverečného finále, do Národnej banky Slovenska.

            V Národnej banke nás čakal atraktívny program. Hneď po príchode do NBS každý z nás dostal ceduľku s názvom našej školy. Usadili sme sa v Kongresovej sále a čakali na našich súperov. Súťaž sa začala o 9.00. Predstavila sa nám odborná porota, ktorá nám kládla rôzne otázky z finančnej gramotnosti, napríklad, aký je rozdiel medzi úverom a pôžičkou, ktorá bankovka je najpoužívanejšia, čo je phishing a pharming, aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou, čo je dvojstupňová autentifikácia a iné. Za správne zodpovedanie otázok trieda zbierala 50-centové čokoládové mince. V tejto časti súťaže sa nám darilo a získali sme veľa mincí. Potom sme sa presunuli do ďalších častí Národnej banky. Tu nás čakal tzv. Náučný chodník – súťaž, v ktorej sme súťažili každý samostatne a zbierali mince pre triedu. Náučný chodník mal 6 zastávok, pri ktorých nás čakali zamestnanci Národnej banky a kládli nám rôzne otázky. Riešili sme rôzne typy úloh z oblasti peňazí a bankového systému, úverov, hypoték, investovania, poisťovníctva a ochrany spotrebiteľa. Museli sme porozumieť textu zmluvy a vysvetliť ho, uviesť na konkrétnych bankovkách, ktoré sú pravé a ktoré falošné, vypočítať koľko z požičaných peňazí splatíme po piatich rokoch splácania úveru, určiť na konkrétnych príkladoch, ktorý z úverov je pre nás výhodný, čo je výnos atď. Za každú správnu odpoveď sme získavali mince. Okrem riešenia úloh sme so zamestnancami banky na jednotlivých zastávkach diskutovali o rôznych témach z oblasti finančnej gramotnosti. Po tom, čo každý z nás absolvoval celý náučný chodník, sme sa presunuli na stálu výstavu NBS „Od slovenskej koruny k euru“. Tu sme absolvovali odborný výklad o tom, prečo sa európske štáty integrovali do Európskej únie a eurozóny, ako vznikajú a končia mince a bankovky a prečo potrebujeme poznať ochranné prvky bankoviek. Nakoniec sme sa vrátili do kongresovej sály. Pred sálou sa nachádzala transparentná urna s názvom našej školy, do ktorej sme vhodili všetky mince, ktoré sme počas súťaženia získali. A čakali sme na vyhodnotenie.

            Vyhodnotenia sa zúčastnili členovia hodnotiacej poroty a pán Ing. Vladimír Dvořáček, člen Bankovej rady NBS. S napätím sme očakávali vyhlásenie najlepších troch tímov. Po vyhlásení tretieho a druhého miesta nastalo krátke ticho a bol vyhlásená najlepšia trieda – Septima A! Cenu nám odovzdal pán Ing. Vladimír Dvořáček.

            Po vyhlásení výsledkov nás čakala dobrodružná cesta na 31. poschodie Národnej banky. Z 31. poschodia sme si pozreli celú Bratislavu. Následne sme boli pozvaní k pani Mgr. Júlii Čilíkovej, výkonnej riaditeľke úseku ochrany spotrebiteľa NBS, kde sme sa rozprávali na rôzne témy. Pozreli sme si jej kanceláriu a miestnosť, kde zasadá banková rada.

            Po úspešnom i náročnom dni sme šťastní a unavení prišli domov. Domov sme si priniesli neoceniteľné skúsenosti, obrovský zážitok a pohár víťazov plný čokoládových mincí. Dobrý pocit bol umocnený príjemnou, žičlivou a priateľskou atmosférou s organizátormi súťaže a zamestnancami Národnej banky Slovenska.

            Pozn. niektoré fotografie zverejňujeme so súhlasom NBS

          • Súťaž o Antonovi Bernolákovi

          • Múzeum J. Theina a Matica slovenská usporiadali súťaž o A. Bernolákovi pre žiakov základných škôl nášho mesta a pre žiakov sekundy osemročného gymnázia. Z našej školy sa zúčastnili a tretie miesto obsadili žiačky Natália Mazanová, Emma Pisarčíková a Ema Starzyková. Z obecenstva ich povzbudzovali spolužiaci. Blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

          • Ako sme sa stali vedcami :)

          • Celé sa to začalo  milým omylom, keď sme sa dostali na prehliadku študentských vedeckých projektov. Pokračovalo to skvelými ohlasmi a umiestnením na krajskom kole – absolútne prvé  a tretie miesto pre naše projekty. No a vyvrcholilo to na celoštátnom kole Festivalu vedy a techniky v bratislavskej Inchebe – 6. až 9. novembra 2019.

            Naše gymnázium reprezentovali študenti a ich „robotické“ projekty – klokani Roger, Lujzinka, Nelinka a chameleón Balthazár.

            Ihneď po inštalácii projektov na prehliadke  - oba naše tímy -  zaujali ako odbornú porotu tak aj kolegov a študentov z ostatných škôl. Dokonca nás pasovali na prvé dve miesta so slovami – vy ste takí iní, ako všetci ostatní :)
            Nakoniec to skončilo nad očakávanie. Porota hodnotila práce so silným zreteľom na vek a tak sa stalo, že oba naše tímy získali ocenenie poroty.

            V kategórii Mechanika a Elektronika – Norbert Széll, Roman Višňovský, Štefan Čomor a  Michal Tuchyňa z triedy kvarta A so svojimi robotickými klokanmi.
            V kategórii Informatika a počítačové inžinierstvo – Lucia Makaiová, Kristián Haris z oktávy A a Johanka Vrzáková z 3. C so svojim robotickým chameleónom Balthazarom.

            Okrem tohto ocenenia naši študenti z kvarty A získali špeciálne ocenenie magazínu o vede a technike - Quark.

            Je nám veľkou cťou, že odborná porota vybrala našich študentov a Balthazara, aby reprezentovali naše gymnázium a Slovenskú republiku na akcii

            Vernadsky National Contest 2020, Moskva

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy

      • Kontakty

        • Gymnázium Nové Zámky
        • 035/6420 403 - riaditeľ školy [Milan Holota] 035/6401 977, 0950751193 - zástupca riaditeľa školy [PhDr. Gabriel Kovács] gabriel.kovacs@gymnz.sk 035/6406 800 - školský koordinátor vo výchove a vzdelávaní [PaedDr. Ildikó Luzsiczová] ildiko.luzsiczova@gymnz.sk 035/6400 086 - vedúca ekonomického oddelenia [Ing. Viera Simičová] viera.simicova@gymnz.sk 035/6420 404 - sekretariát 035/6406 804 - zborovňa 035/6406 803 - kabinet informatiky 035/6400 060 - ústredňa 035/6406 801 - vedúca školskej jedálne
        • M. R. Štefánika 16 940 61 Nové Zámky Slovakia
        • 160288
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje